Het koor

Over ons koor

Passie voor muziek,veel goesting om er iets moois van te maken, in een fijne vriendschappelijke stemming: zo kan je het Izegemse Sint-Gregoriuskoor het best samenvatten. Met ons vierstemmig koor of onze Gregoriaanse scola fleuren we tal van concerten, vieringen of events op

Wie zijn we?

Het Sint-Gregoriuskoor is een vierstemmig gemengd koor.Daarnaast is er ook een scola met gregoriaanse gezangen voor de mannen.Wil jij je stemmogelijkheden ontdekken? Je talenten verder ontplooien? Onder de deskundige leiding van de dynamische, jonge dirigent Arne Gunst gaat een boeiende muziekwereld voor je open!

Wat doen we?

Het Sint-Gregoriuskoor specialiseert zich in concertmissen op hoogdagen of speciale gelegenheden in de Sint-Tillokerk of op locatie. Optredens worden artistiek muzikaal verzorgd.De kroon op het werk zijn onze concerten, soms met solisten,orkest, koor of andere muziekverenigingen.

Waar en wanneer?

Het Sint-Gregoriuskoor repeteert op vrijdagavond van 20.15tot 22 uur in het Parochiaal Centrum “Tijl en Nele” achter de Sint-Tillokerk.

Interesse?

Kom vrijblijvend eens op verkenning op vrijdagavond ! Breng gerust familie of vrienden mee!

Voorgeschiedenis van ons koor

Het Sint Gregoriuskoor, verbonden aan de dekenale Sint-Tillokerk van Izegem, werd aan het einde van de 19de eeuw oorspronkelijk als mannenkoor gesticht. Later werd het een gemengd koor dat van 1974 tot 2000 onder de leiding stond van Luc Ghekiere. Vanaf 1997 fungeerde Petra Vermote reeds als vervangend dirigent en na het al te vroege overlijden van Luc Ghekiere nam zij van 2000 tot 2006 de leiding van het koor helemaal over. Zij werd opgevolgd door Wouter Boudrez, die het koor dirigeerde tot juni 2008. Op 15 mei 2009 nam Wouter Dubois de leiding van het koor over. Arne Gunst volgde vanaf september 2013 Wouter Dubois op als dirigent van het Sint-Gregoriuskoor.

Palmares

Doorheen zijn bestaan maar vooral sinds de laatste 35 jaar heeft het koor heel wat op zijn palmares mogen schrijven: er waren de huldeconcerten aan Vlaamse componisten Herman Roelstraete en later aan Daniël Clement, verschillende kerst- en nieuwjaarsconcerten, concertreizen naar Tsjechië en Duitsland en in 1982 kwam het zelfs tot een LP-opname.

Het zal dan ook niet verwonderen dat het koor ondertussen een heel uitgebreid repertoire aan groot koorwerk heeft: het Requiem van W.A. Mozart; het Requiem van Fauré; diverse cantates van J.S. Bach, G.F. Telemann en A. Waignein; de Coronation Anthems van G.F. Händel; de Symphonie des deux mondes van P. Kaelin; de Johannespassie van J.S. Bach, het Gloria van A. Vivaldi, het Magnificat van F. Krafft.

  • In mei 2010 werd de Carmina Burana integraal uitgevoerd.

  • Een nieuw hoogtepunt in 2012 was de opera "Dido&Aeneas" van H Purcell, onder de leiding van Wouter Dubois.

  • In 2013 werkte het koor mee aan de Belgische première van de Missa Solemnis van André Waignein.

  • Het koor sloot 2014 af met een Eindejaarsconcert in samenwerking met de Koninklijke Stadsfanfaren

  • Izegem. Op 10 en 11 oktober 2015 nam het koor deel aan de uitvoering van 'The armed man' van Karl Jenkins. Het was een samenwerking met het koor van de Heilige Familie en de Koninklijke stadsfanfaren uit Izegem.

  • Op 7 oktober 2017 presenteerde het koor in een eucharistieviering en een aansluitend concert werk van Vlaamse componisten van vroeger tot nu.

  • 11 mei 2019 Bach? Bach!