Het koor

Over ons koor

Het Sint-Gregoriuskoor heeft als eerste opdracht het verzorgen van de eucharistievieringen op de hoogdagen in de Sint-Tillokerk Izegem. Tevens doet Radio 1 regelmatig een beroep op het koor voor het verzorgen van de live uitgezonden eucharistievieringen op zondagvoormiddag. Dit alles leidt tot de specialisatie van het koor in het brengen van geheel afgewerkte concertmissen. Het koor brengt jaarlijks/tweejaarlijks een nieuw concertproject.

Voorgeschiedenis

Het Sint Gregoriuskoor, verbonden aan de dekenale Sint-Tillokerk van Izegem, werd aan het einde van de 19de eeuw oorspronkelijk als mannenkoor gesticht. Later werd het een gemengd koor dat van 1974 tot 2000 onder de leiding stond van Luc Ghekiere. Vanaf 1997 fungeerde Petra Vermote reeds als vervangend dirigent en na het al te vroege overlijden van Luc Ghekiere nam zij van 2000 tot 2006 de leiding van het koor helemaal over. Zij werd opgevolgd door Wouter Boudrez, die het koor dirigeerde tot juni 2008. Op 15 mei 2009 nam Wouter Dubois de leiding van het koor over. Arne Gunst volgde vanaf september 2013 Wouter Dubois op als dirigent van het Sint-Gregoriuskoor.

Palmares

Doorheen zijn bestaan maar vooral sinds de laatste 35 jaar heeft het koor heel wat op zijn palmares mogen schrijven: er waren de huldeconcerten aan Vlaamse componisten Herman Roelstraete en later aan Daniël Clement, verschillende kerst- en nieuwjaarsconcerten, concertreizen naar Tsjechië en Duitsland en in 1982 kwam het zelfs tot een LP-opname.

Het zal dan ook niet verwonderen dat het koor ondertussen een heel uitgebreid repertoire aan groot koorwerk heeft: het Requiem van W.A. Mozart; het Requiem van Fauré; diverse cantates van J.S. Bach, G.F. Telemann en A. Waignein; de Coronation Anthems van G.F. Händel; de Symphonie des deux mondes van P. Kaelin; de Johannespassie van J.S. Bach, het Gloria van A. Vivaldi, het Magnificat van F. Krafft.

  • In mei 2010 werd de Carmina Burana integraal uitgevoerd.
  • Een nieuw hoogtepunt in 2012 was de opera "Dido&Aeneas" van H Purcell, onder de leiding van Wouter Dubois.
  • In 2013 werkte het koor mee aan de Belgische première van de Missa Solemnis van André Waignein.
  • Het koor sloot 2014 af met een Eindejaarsconcert in samenwerking met de Koninklijke Stadsfanfaren
  • Izegem. Op 10 en 11 oktober 2015 nam het koor deel aan de uitvoering van 'The armed man' van Karl Jenkins. Het was een samenwerking met het koor van de Heilige Familie en de Koninklijke stadsfanfaren uit Izegem.
  • Op 7 oktober 2017 presenteerde het koor in een eucharistieviering en een aansluitend concert werk van Vlaamse componisten van vroeger tot nu.
  • 11 mei 2019 Bach? Bach!